Ένα ερευνητικό ταξίδι στον πολύτιμο και πολύχρωμο κόσμο της Ποντιακής Γυναικείας Παραδοσιακής φορεσιάς μέσα από φωτογραφίες εποχής, κειμήλια και αρχειακές καταγραφές.

Επικουρικά θα παρουσιαστούν σύγχρονες μελέτες, καταγραφές και σχετική αρθρογραφία.

.

.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Αρχειακές φωτογραφικές καταγραφές περί της γυναικείας Ποντιακής φορεσιάς-Αρχείο Αδελφών Κακούλη-Τραπεζούντα


 Ζουπούνα κόρης Τραπεζούντος.

Μία φωτογραφία και μία ζουπούνα που εγείρει πολλές σκέψεις και συζητήσεις.


Αρχικά, η φωτογραφία τραβήχθηκε από τους αδελφούς Κακούλη στην Τραπεζούντα, στο γνωστό φωτογραφείο τους «Μαύρη θάλασσα». Περισσότερα στοιχεία από το «Κόρη Τραπεζούντος» δεν δίδουν.


Η νεαρή κοπέλα φορά τάπλα στο κεφάλι, ελαφρά γερμένη στο δεξί της πλάϊ. Δεν είναι συνηθισμένη εικόνα αλλά δεν είναι και πρωτόγνωρη. Στην περίπτωση αυτή η τάπλα δένεται πίσω από τα αυτιά, στον αυχένα. 

Επίσης, τα μαλλιά της αν και είναι χτενισμένα προς τα πίσω, εν τούτοις οι μπούκλες της είναι εμφανείς.


Στο λαιμό φορά δίχρωμη κορδέλα από την οποία κρέμεται ευμέγεθες αντικείμενο. Πιθανόν ρολόι (αν και φοράει ώραν) ή φωτογραφοθήκη. Δυστυχώς η φωτογραφία στο σημείο αυτό είναι δύσκολη στην ερμηνεία της.


Ο κατηφές της είναι βελούδινος με περιμετρικά του κεντημένο σχέδιο με το ίδιο σχέδιο του και στα μανίκια. Ο συγκεκριμένος κατηφές είναι εμφανιζόμενος σε πολλές άλλες φωτογραφίες της εποχής. Πχ εδώ κι εδώ κι εδώ 

Είτε επρόκειτο για εύκολο σχέδιο που το αναπαρήγαγαν, είτε τον δανείζονταν οι κοπέλες μεταξύ τους,  είτε τον έδινε ο φωτογράφος για την φωτογράφιση.


Άλλα κοσμήματα της, η ώραν, δυο δαχτυλίδια στο δεξί της χέρι και πόρπη στη μέση.


Κάτω από την πόρπη ή πιθνόν ασημένιο ζωνάρι ξεκινά το δέσιμο της μέσης της με λευκό, κεντημένο, με μακρύ κρόσι, ζώσιμο.


Η ζουπούνα είναι επανωτισμένη στα αριστερα και σε μήκος μακρύ μέχρι που κρύβει και το επάνω μέρος από τα  υποδήματα. Είναι ανοιχτόχρωμη μα δυστυχώς δεν φαίνεται καθαρά το όποιο σχέδιο της.


Το σαλβάρι στην περίπτωση αυτή είναι σκουρόχρωμο, βγαίνει από τα πλαινά της ζουπούνας κι αν κάποιος το παρατηρήσει προσεκτικά θα δει ότι έχει μικρά ανθάκια επάνω του.


Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από αυτές που ξενίζουν τα σύγχρονο μάτι και με πολλά στοιχεία που χρίζουν διερεύνησης. Σαφώς και δεν αποτελεί κοινό τόπο αλλά ακόμη κι αυτές οι φωτογραφίες έχουν τη δική τους αξία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...