Ένα ερευνητικό ταξίδι στον πολύτιμο και πολύχρωμο κόσμο της Ποντιακής Γυναικείας Παραδοσιακής φορεσιάς μέσα από φωτογραφίες εποχής, κειμήλια και αρχειακές καταγραφές.

Επικουρικά θα παρουσιαστούν σύγχρονες μελέτες, καταγραφές και σχετική αρθρογραφία.

.

.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ζουπούνα-Κειμηλιακή προσέγγιση-Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών. Ζουπούνα από ατλάζι


Που αλλάζει τόσες ντυμασιές όσες ριπές το ατλάζι…

Οδυσσέας Ελύτης


Ατλάζι λέμε το γυαλιστερό στιλπνό και λείο ύφασμα από μετάξι. Το βρίσκουμε συχνά συνυφασμένο με μαλλί, βαμβάκι ή άλλοτε και λινάρι.


Την περίοδο του Βυζαντίου συναντάμε και την  ονομασία ολοσηρικό ή σηρικό να το περιγράφει.


Στην Αραβική το συναντούμε ως atlás κι ο όρος περιγράφει ύφασμα γυαλιστερό, πυκνά υφασμένο με συνήθως Ινδική προέλευση.


Θα το απαντήσουμε κι ως λειοσηρικό και για την ετυμολογία σημειώνουμε πως σηρ είναι ο μεταξοσκώληκας


Στα τσακώνικα θα το βρούμε ως Ατιλάζι και στα Λατινικά ως tersum densumque sericum δηλαδή  αναποδόπυκνον μεταξωτόν.


Οι Γάλοι ονοματίζουν αυτής της ποιότητας τα υφάσματα, satins.

Το ατλάζι περιγράφεται ως ύφασμα μεταξωτό του οποίου το στημόνι είναι λεπτότατο και για τούτο γυαλιστερό. Το δε υφάδι από την ανάποδη είναι χονδρό και καθόλου ορατό. Η τέχνη για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα στο τελικό ύφασμα συνίσταται στο να φαίνεται πολύ το στημόνι όντας δυασμένο, όχι κατά νήμα όπως στα περισσότερα υφάσματα αλλά κατά 5 έως και 8 νήματα μεταξύ του ενός, γεγονός που τα κάνει να φαίνονται όλα.


Στην εμπορική εγκυκλοπαίδεια των Παπαδόπουλου-Μπλαντή που συντάχθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1813 διαβάζουμε πως τα καλύτερα ατλάζια είναι της Φλωρεντίας, τα οποία εξάγονται σε Ευρώπη και Τουρκία και εξίσου καλά και τα προερχόμενα από την Κίνα γιατί είναι τα μόνα που δεν χάνουν την στιλπνότητα τους με το πλύσιμο. Καλά θωρούνται και της Γαλλίας μα κατώτερα αυτών της Φλωρεντίας.Τα Ευρωπαϊκά ατλάζια δεν είναι ανώτερης ποιότητας γιατί τα πλύσιμο τα καταστρέφει άμεσα. 

Τα κυρίως ατλάζια θεωρούνται τα ομαλά και μονόχρωμα. Τα αραδωτά ατλάζια έχουν το ίδιο ύφασμα με τα Κουτνία και μόνον στην ποιότητα διαφέρουν. Τα ανθηρά ατλάζια έχουν επάνω τους σχέδια άνθεων σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων. Τα καλύτερα ανθηρά ατλάζια απαντώνται στην Λυών, την Κίνα και την Ινδία και με το πλύσιμο τους δεν χαλάει ούτε ο χρωματισμός ούτε η χρυσοΰφανση τους. 


Λένα Σαββίδου
Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...