Ένα ερευνητικό ταξίδι στον πολύτιμο και πολύχρωμο κόσμο της Ποντιακής Γυναικείας Παραδοσιακής φορεσιάς μέσα από φωτογραφίες εποχής, κειμήλια και αρχειακές καταγραφές.

Επικουρικά θα παρουσιαστούν σύγχρονες μελέτες, καταγραφές και σχετική αρθρογραφία.

.

.

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Κόρες Κερασούντας


Στοιχεία φωτογραφίας:
Στο πίσω μέρος της αναγράφονται τα στοιχεία του φωτογραφείου όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία: 
"C. Grigoriades KERASSOUND".  

Πρώτη κάτοχος της κι αυτή που την έφερε στη Ελλάδα η κυρία Αθανασιάδου-Τεστέμπαση Ανάστα   από την Κερασούντα. 


Σήμερα η φωτογραφία βρίσκεται στο Λαογραφικό Μουσείο Καρυδιάς Ν. Ροδόπης.


Περί της φωτογραφίας:

Και οι δυο κυρίες της φωτογραφίας φορούν ζουπούνες με καμίσια, σαλβάρια, ζωνάρια λευκά κροσσάτα, τάπλες και σχετικά κοσμήματα.
Η κυρία στη φωτογραφία δεξιά, φορά την τάπλα της στο κέντρο του άνω μέρους του κεφαλιού, τη δένει περνώντας την πίσω από τα αυτιά (έχουμε δει και δέσιμο που περνάει μπροστά από τα αυτιά εδώ κι εδώ) και την έχει τοποθετημένη σε τραβηγμένο πίσω καλοχτενισμένο μαλλί. Φοράει καμίς λευκό και κοντέσιν με κέντημα περιμετρικά των τελειωμάτων του και των τελειωμάτων των μανικιών. Το καμίς εξέχει του μανικιού της ζουπούνας.αλλά όχι έντονα.
Λευκό μακρύκροσο ζώσιμο ξεκινά από ψηλά και κάτω από το στήθος της που πίσω καταλήγει σε μύτη.
Η ζουπούνα φαίνεται φτιαγμένη από μεταξωτό με μικρά διάστικτα άνθη(;). Είναι μακριά με ισομήκη τελειώματα του εμπρός και του πίσω φύλλου της. Επανωτίζει το δεξί στο αριστερό φύλλο και φαίνεται ξεκάθαρο περιμετρικό ρέλιασμα της.
Το σαλβάρι αν και δε φαίνεται καθαρά giatί sto shmeίοo ypάrxει karέkla den είναι πολύ πλούσιο και den βγαίνει από τα πλαϊνά ανοίγματα της ζουπούνας, όπως θα περιμέναμε. Τη φορεσιά της κοσμεί η «ώραν» που την βλέπουμε να πέφτει επάνω στο λευκό ζώσιμο της.

Παρόμοια και η φορεσιά της κυρίας αριστερά. Θα παρατηρήσουμε όμως πως αυτή φορά την τάπλα της ελαφρά μεν, γερμένη προς τα αριστερά δε. Στο λαιμό φορά 3 σειρές με μαργαριτάρια και στην κοντύτερη των σειρών έχει περασμένο μενταγιόν που δυστυχώς δε φαίνεται καθαρά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...